dilluns, 10 de març de 2014

Els brodats de Josefa Tolrà


Fa uns dies vaig tenir ocasió de visitar una exposició que fan a la meva ciutat, Mataró, sobre l'artista i mèdium Josefa Tolrà, i vaig quedar molt alucinada.

Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959) era una pagesa amb dots de mèdium, que també dibuixava, pintava i escrivia i, a més, feia uns brodats espectaculars. Podeu veure una petita mostra d'aquests brodats a les fotos d'aquest post, juntament amb una imatge de la Josefa Tolrà. Però el millor, si podeu, és anar a veure aquestes meravelles en directe!

L'exposició recull la mostra més completa mai vista' d'aquesta vident de Cabrils que quan tenia 60 anys va començar a pintar i a sorprendre pintors i poetes com Joan Brossa, Modest Cuixart i Antoni Tàpies, entre d’altres. “La meravellosa dibuixant Pepeta de Cabrils”, com la va anomenar Cirici-Pellicer. Josefa Tolrà dibuixava i escrivia sense pressió estètica ni literària, només com a mediadora entre el món material i l’espiritual, i titulava molts dels dibuixos amb la signatura i l’epígraf “dibujo fuerza fluídica”. D'aquí el títol de l'exposició: “Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica”.

Un dels quadres de Josefa Tolrà que es pot veure a Can Palauet. Foto: Ajuntament


L'expo, que es pot veure a Can Palauet, recull dibuixos, llibretes que escrivia quan estava en trànsit mediúmnic, uns mocadors brodats i una entrevista amb Maria Tolrà, la seva neboda. L’exposició també inclou un vídeo inèdit enregistrat el febrer de 1998 en què Joan Brossa explica com va conèixer la vident i artista.
L’exposició està dividida en 5 apartats: “Narrar el verb” mostra els escrits i les il·lustracions de les llibretes de Tolrà, algunes de les quals han estat escannejades per poder ser consultades; “Obrir els ulls” recopila dibuixos de paisatges, llegendes, històries, mites i diferents personatges; “Teixir els fils” descobreix la faceta manual de la Josefa i s’hi mostren els brodats; “Fer el silenci” mostra els quadres amb escenes bíbliques, figures de Jesús, apòstols i madones i, finalment, l’univers mediúmnic és l’element central de “Tancar els ulls”.

1 comentari:

Con estas manitas creo ha dit...

Una exposición de lo más curiosa.
Besitos.
M. Isabel

Feliç dilluns de Pasqua! Happy Easter

Post ràpid per felicitar-vos el dilluns de Pasqua amb un pollet teixit en mitja hora abans de dinar, i que ha servit per decorar la Mona....